Vejrtrækning som værktøj til sundhed?

I en artikel fra jan. 2019 i Scientific American beskriver Christophe André hvordan visse vejrtrækningsteknikker har positiv indflydelse på stress, søvnløshed, emotionel kontrol og opmærksomhed.
Christophe André er psykiater på Sainte-Anne Hospital Center i Paris  og pioner indenfor terapeutisk anvendt meditation i Frankrig. Artiklen med henvisning til relevant forskning kan læses i sin helhed ved at klikke på linket kilde. Herunder er oversat dele af artiklen, for at belyse hvorfor det er en god idé at beskæftige sig med vejrtrækning, når vi har det skidt.

Vejrtrækning påvirker dit sind

Vi trækker vejret for første gang i det øjeblik vi ankommer til Verden som nyfødte. Når vi forlader den, foregår det med en udånding. På mange sprog (ikke blot på dansk) er handlingen at “udånde” synonymt med at dø.

Vejrtrækning er så central en del af vores liv og menneskeheden har i lang tid kendt til vejrtrækningens rolle og værdi –ikke blot i overlevelsen, men også i forhold til funktion af krop og sind. Intet under at vi længe har søgt metoder til at kontrollere vejrtrækning for at øge vores sundhed og velvære.

Selv med en elementær forståelse af kroppens fysiologi kan man forstå en forklaring på hvorfor vejrtrækning kan fremme afslapning.

Alle ved at følelser påvirker kroppen. Når vi er glade trækker ansigtsmuskulatur automatisk mundvigene opad og øjnenes ender rynkes i et velkendt udtryk. Tilsvarende sker der en automatisk påvirkning af din vejrtrækning, når du føler dig tryg, rolig, når du hviler dig eller er i gang med et behagelig social møde. Du er nu under indflydelse af det parasympatiske nervesystem, som dæmper hastighed og forbedrer dybden af din vejrtrækning hvilket fremmer afslapning.

Omvendt er det sympatiske nervesystem ansvarlig for kroppens reaktioner på stress. Dette aktiveres når du er er bange, anspændt, føler smerte eller andet ubehag. Når det sympatiske nervesystem dominerer er  vejrtrækningen hurtigere og mere overfladisk.

Mindre kendt er det at dette også foregår omvendt: kroppens tilstand påvirker dine følelser. Forskning viser at når dit ansigt smiler, reagerer din hjerne positivt -du oplever flere behagelige følelser. Vejrtrækning har en helt særlig indflydelse på dit sind.

Denne indflydelse er især tydelig hos patienter som oplever vejrtrækningsbesvær. Når besværet er sporadisk og akut, kan de provokere panikangst; når besværet er kronisk følges det ofte af en mere generel afdæmpet angst. Det anslås at mere 60% af patienter med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) også kæmper med angst eller depression. Dette skyldes nok tildels bekymring over sygdommen konsekvenser i sig selv -hvad kan dog være mere ubehageligt end at kæmpe for at få vejret? Rent mekaniske faktorer kan dog også have indflydelse på denne gruppes sindstilstand: besvær med vejrtrækning fører ofte til hurtigere vejrtrækning, hvilket ikke nødvendigvis forbedrer kvaliteten af ilt-tilførelsen, men derimod forstærker fysisk ubehag og angst.

Der findes et utal af vejrtrækningsteknikker. De har fokus på forskellige aspekter og kan være anvendelige i forskellige livssituaioner. 5-10 minutters vejrtrækningsteknik kan anvendes som redskab til at dæmpe sporadisk stress, afværge panikanfald. En mere fast vejtrækningsrutine, kan dæmpe niveauet af daglig stress og angst. lower the daily levels of anxiety.

Se her en 3d animation af hvordan din primære vejrtrækningsmuskel arbejder under optimal uforceret vejrtrækning

Flere af terapeuterne i Hands On har fokus på at fremme kvaliteten af din afslapningsvejrtrækning.

vejrtrækningsøvelse til forbedring af den dybe abdominale vejrtrækning

 

 
Photo by Brett Jordan