Er du træt af at blive uretfærdigt behandlet ? -Det er vi!
Et ydernummer kan sammenlignes med en kontrakt mellem staten og knapt 30% af Danmarks fysioterapeuter (beregnet af den andel, som arbejder på en privat klinik)*. Antal af ydernumre og er baseret på det behov Danmarks befolkning skønnedes at have haft pr. region i 80’erne, men befolkningens behov for fysioterapi og antallet at autoriserede fysioterapeuter er steget noget siden da…det er antallet af ydernumre ikke. Disse kan kun erhverves ved køb af et eksisterende nummer.
Når du sammenligner priser er det svært for dig at vurdere om du får den samme ydelse for dine penge hos en fysioterapeut uden ydernummer.Lad mig give dig nogle perspektiver på denne sammenligning:
Hvis du får en skade er du, med dit gule sundhedskort, dækket af den offentlige sygesikring. Når din læge henviser dig til fysioterapi, betaler staten ca. 39% af regningen. Dette påvirker din valg af hvem du vil behandles af, og giver en skæv opfattelse af prisforskelle hos klinikkerne. Måske tror du fejlagtigt at en autoriseret fysioterapeut uden ydernummer er mindre “rigtig” end dem med. Dertil har nystartede fysioterapeuter vanskeligt adgang at give behandlinger med tilskud fra det offentlige, hvis de ikke “lejer” adgangen hos en allerede etableret klinik. Det synes vi er uretfærdigt.
Med ydernummeret følger også nogle restriktioner: Indenfor det danske sundhedssystem, beskæftiger man sig mest med sygdom. Derfor vil fysioterapi indenfor ydernummersystemet primært være rettet mod en sygdomstilstand, og man får kun tilskud, hvis man kan bevise man er syg. Vi, der arbejder udenfor systemet, er generelt mere optaget af sundhed. Det er vi fordi det er meget vanskeligt at markere den præcise grænse mellem sundhed og sygdom – Præcis hvornår skal man gribe ind ved langsomt forværret sundhed, for at undgå at det bliver til sygdom? Inden den første smøg, når rygeren har hostet daglig i 2 år, eller når hosten er blodig? Når skolebarnet værger sig ved løb, når det bliver svært at tage bukser på stående eller når patienten har brækket lårbensknoglen efter et fald?
Når staten betaler en del af gildet, bestemmer Sundhedsstyrelsen rammerne for behandlingen; f.eks. indhold, længde, mængde og type af behandling. Dette betyder at en behandling hos nogle klinikker er helt ned til 30 minutter inkl. afklædning/påklædning og betaling. Samtidig sikrer ydernummer-systemet en jævn strøm af patienter til ydernummer-klinikkerne. Hos fysioterapeuter uden ydernummer kompenseres i stor stil for denne forskelsbehandling, ved et højt fagligt serviceniveau. Det er typisk således at du betaler for den tid, din behandling tager, og en timepris på knap 600,- er sammenlignelig med den timeløn en ydernummer-fysioterapeut modtager, når sundhedsstyrelsen har betalt sin del af din behandling.
Da sundhedsstyrelsen betaler pr. behandling (uden hensyn til hvor længe den tager) er det normal forretning for en klinik med ydernummer at se så mange patienter på kortest tid muligt for at optimere indtjeningspotentialet. Af samme grund er der fra statens side lagt et årligt loft over hvor mange patienter, de må behandle. Samtidig er der et krav (og økonomisk) gevinst i at tilbyde holdtræning som behandling for patienter med kroniske sygdomme, som får hele beløbet betalt af staten. Disse tilskud er garanteret på forhånd uanset om patienten bliver forhindret på dagen eller ej. Disse forhold kan i perioder presse ydernummersystemet, hvor ventelisten bliver lang. Til sammenligning, har din fysioterapeut udenfor nummer kun venteliste, hvis vedkommende arbejder mindre end efterspørgslen. I modsætning til hvad nogle tror, er dette ikke nødvendigvis tegn på at fysioterapeuten er dårlig eller upopulær, det kan lige såvel være et tegn på at få, men effektive behandlinger kan være nok, hvorefter der igen er plads til en ny patient, i modsætning til patienter, der har ubegrænset ret til behandling og aldrig får det bedre.
Vi ærgrer os over at dit tilskud kun udbetales hvis du besøger en fysioterapeut med et offentligt ydernummer i stedet for at tilskuddet følger DIG til dén fysioterapeut, du helst vil arbejde med.
– Det synes vi er mere retfærdigt.
*data i denne post er hentet fra opslag på Danske Fysioterapeuters hjemmeside.
foto af Fabian Blank, unsplash